Maja, a nagyobbik lányom pár nap múlva iskolába megy. Ő az első gyerek, akivel belépünk az iskolai oktatási rendszerbe, mint szülők. Összeszedtem neki, amit szerintem fontos tudnia egy kis iskolásnak (és talán nekünk, a szüleinek is) az iskolarendszerről mielőtt nekivág ennek az előreláthatólag 20-25 évig tartó kalandnak. Persze ezek szubjektív dolgok, a saját élettapasztalatom és meglátásaim vannak benne, illetve burkoltan az iskolakritikám (de nem célom elriasztani őt, mégiscsak végig kell csinálnia). A következő napokban szeretném egyenként-apránként elmondani ezeket a dolgokat Majának, úgy, hogy ő is értse, megértse és megpróbálja megemészteni a hallottakat. Ma reggel mondtam el neki az elsőt…

1.Az iskola jó dolog, rengeteg mindent fogsz tanulni az első évben, talán sosem fogsz ennyi hasznos dolgot megtanulni az életedben egyetlen év alatt, mint most: írni, olvasni, számolni – mindezt sokkal jobban, mint ahogy most tudsz…

2.Magadnak tanulsz: az iskola ügyesebbé, okosabbá tesz. Téged. Elsősorban ne nekünk, a szüleidnek tanulj, ne a tanáraidnak és az iskolának tanulj, hanem magadnak (persze a tanulással, sikereiddel nekünk is örömet szerzel, büszkék leszünk Rád). De elsősorban Te leszel több a megszerzett tudástól. Ráadásul, amit megtanulsz, az mindig veled marad, bármi is történjen Veled az Életben a tudásodat mindenhova magaddal tudod vinni, azt soha senki el nem veheti tőled.

3.Folyamatosan tanulj: az iskolában a sok tudás egymásra épül, ha valamit nem tanulsz meg időben és rendesen, akkor később az erre épülő dolgokat sem fogod tudni jól megtanulni, és lemaradsz.

4.Az iskola nem cél, hanem egy eszköz: az iskola nem csak azért fontos, mert ott sok mindent megtanulsz, hanem mert az iskola teszi lehetővé, hogy később olyan szakmát választhass, amit csinálni szeretnél. Ha nem tanulsz jól, akkor nem választhatsz szabadon (például hogy hol tanulhass tovább, vagy, hogy milyen szakmád legyen). Az, hogy jó tanuló legyél azért is fontos, mert az iskolai bizonyítvány a kulcs sok mindenhez az életedben.

5.Az iskola sem tanít meg mindenre: az iskola „iskolás tudást” ad és bár megtanít fontos dolgokra, de nem készít fel sok mindenre. Sok dolgot magadnak kell felfedezned és megtanulnod. Először is azt, hogy mi az, ami az iskolán kívül érdekel, mi az, amit tudni szeretnél (pl. számítógépen gépelni, ügyesen beosztani az idődet, főzni, kertészkedni, szép fényképeket csinálni stb.). Azt javaslom, hogy mindig legyen ezek közül 1-2 dolog, amit legalább annyira komolyan veszel, mint az iskolát. Persze ráérsz később is eldönteni, hogy mi is az pontosan (egy sport, egy hobbi, egy nyelv stb.) most még kísérletezhetsz, szóval próbálj ki minél több dolgot.

6.Az iskola nem csak a tanulásról, hanem a barátokról és a közösségről is szól: az iskolában nem csak tudásra tehetsz szert, hanem barátokra és ismerősökre is. Becsüld meg mindkettőt, a legjobb iskolai barátságok egy életre szólnak.

7.A nyelvtanulást vedd a legkomolyabban: a nyelvek elengedhetetlenül fontosak a boldoguláshoz. Senki sem tudja, hogy milyen lesz a világ 20 év múlva, amikor befejezed az iskoláidat, egyvalami biztos, nyelvekre biztosan szükséged lesz. Az angol már napjainkban is fontos nyelv, a legjobb, ha minél tökéletesebben beszéled és használod a mindennapjaidban: olvasásra, tájékozódásra, kommunikációra. De azt javaslom, hogy tanulj meg még egy nyelvet minél jobban (ez lehet világnyelv is, mint a német, a francia, a spanyol, az olasz vagy a kínai, de lehet bármilyen kis nyelv is, aminek révén kapcsolatod lehet egy kicsi kultúrával és kapocs lehetsz Magyarország és az adott kultúra/nép között).

Azt kívánom Neked, hogy szeress iskolába járni, legyenek jó tanáraid, legyen jó osztályod és legyenek szép élményeid az iskoláról! Tanulj és okosodj, hogy minél nagyobb esélyed legyen egy boldog életre!

Pintér Robesz